Musik till träning

Rebecka      -

Musik till träning

De allra flesta tycker om att träna till musik, vare sig det handlar om ett aerobicspass som är koreograferat efter musiken eller att helt enkelt springa i takt till en snabb låt när man är ute och löptränar. Musik kan göra att träningen känns lättare, och lyssnar man dessutom på musik som man tycker mycket om är sannolikheten stor att man distraheras från hur jobbig träningen är, och att man därför jobbar på hårdare än vanligt. Det är inte heller bara inbillning – det finns forskning som visar på att musik faktiskt gör att man presterar bättre när man tränar.

En undersökning som tyder på det utfördes vid Brunel University i London. Studien omfattade 30 personer, som fick prova att springa på löpband först utan, sedan med musik. Musiken de lyssnade på var bland annat ABBA, Madonna och Red Hot Chili Peppers. I genomsnitt visade det sig att försökspersonerna förbättrade sin prestation med 15 procent när de lyssnade på musik. De rapporterade också att träningen kändes mindre ansträngande med musik i öronen, trots att de alltså jobbade hårdare än vanligt.

För att musiken ska ha verkligt stor effekt räcker det dock inte med att bara lyssna på den passivt. Om man vill ha ut det mesta av musiken ska man istället försöka springa, cykla, gå, ro eller lyfta vikter i takt till musiken. En studie som gjordes på cyklister visade nämligen att de förminskade sin syreförbrukning med 7 procent när de cyklade i takt till musiken. Mindre syreförbrukning betyder mer kraft till musklerna, vilket betyder bättre prestation. När man väljer musik till sitt träningspass ska man således inte bara leta efter låtar som man tycker är bra, utan också sådana som har ett passande BPM-värde – beats per minute. Man ska helt enkelt leta efter låtar som har en takt som passar ens egen löptakt eller tramptakt.

Om du jobbar som PT vet du säkerligen redan om alla dessa fördelar med att träna till musik, och det kan därför vara en mycket bra idé att lägga upp träningspass till dina klienter som är tänkta att utföras i takt till peppande musik. Något som inte är lika peppande är dock att fakturera klienter som inte betalar i tid. Om du vill slippa det, och bara kunna koncentrera dig på att skapa roliga träningspass, kan du överväga att istället sälja din faktura. Det kan du få hjälp med från företag som Fakturino. Då kan du vara trygg i att pengarna kommer in i tid, och kan hjälpa dina klienter med deras träning utan att bekymra dig.

businesso-dark