Digital teknik gör dig till en bättre musiker

Rebecka      -

Digital teknik gör dig till en bättre musiker

Den digitala tekniken och internets genomslag har skapat förbättrade möjligheter för både nybörjare och erfarna musiker som vill bli bättre på sitt instrument. Idag finns det appar för gitarrkurser och instruktionsvideor på Youtube som hjälper dig att utvecklas som musiker.

Om du är gitarrist och inte har absolut gehör eller lång erfarenhet kan det vara en utmaning att bara stämma gitarren rätt. Idag finns det gratis appar att ladda ner till din telefon eller surfplatta och du spelar en sträng samtidigt som skärmen visar om den har rätt ton eller inte. Om du inte redan har en surfplatta finns det prisvärda alternativ och det går att köpa en begagnad ipad till ett bra pris.

Instruktionsvideor

Det har aldrig funnits så många möjligheter för den som vill lära sig att spela ett instrument och bli bra på det. Du kan till och med hitta videoklipp om hur du spelar på en potatis även om det inte hör till det vanligaste. För den som är nybörjare och vill lära sig spela ett instrument finns det mängder av gratis instruktionsvideor på YouTube med steg för steg guider. Det är enkelt att pausa mitt i klippet och öva på det som instruktören precis har gått igenom. När du känner dig säker på låten kan du spela med några gånger för att höra att du gör rätt.

Även den erfarna musikern kan hitta inspirerande videor att lära av och kan till exempel få hjälp med en avancerad del av ett visst parti i en låt. Instruktörerna brukar gå igenom den optimala fingersättningen för den aktuella musiken vilket underlättar när det är en svår passage i en låt.

Det finns också många kurser att köpa på nätet som du kan ladda ner och ta del av via en app. Kurserna är för det mesta billigare jämfört med vad det skulle kosta att ta privatlektioner av en musiker. Fördelen med att betala för en kurs är att motivationen till att slutföra den brukar vara högre än när en kurs är gratis eftersom det skulle kännas som att pengarna gått förlorade om inte övningarna genomförs.

Noter

När du lärt dig grunderna i ett instrument kommer du antagligen vilja spela låtar av dina favoritartister. Ofta går det att hitta noter gratis på nätet men om du inte hittar det du vill spela brukar noterna nästan alltid finnas mot betalning. Fördelen med att kunna noter och ha med notpapper är att det inte alltid är möjligt att sitta med en instruktionsvideo om du ska spela tillsammans med andra. Om du exempelvis ska uppträda med ditt band går det inte att avbryta mitt i för att kolla på paddan hur du ska göra. Ett notpapper går däremot alltid att ha i närheten och kasta en snabb blick på om det är något parti du plötsligt blir osäker på.

Att kunna spela ett instrument ger en härlig tillfredsställelse och det finns dessutom studier som visar att människor blir smartare av att spela ett instrument. Varför inte sätta igång och öva redan idag!

businesso-dark