Velvet Underground – det viktigaste bandet någonsin?

Rebecka      -

Velvet Underground – det viktigaste bandet någonsin?

Det finns förmodligen inget annat band där glappet mellan hur impopulära de var när de var aktiva och hur viktiga de ansetts efteråt är så pass stort som för Velvet Underground. Under bandets aktiva tid på 1960-talet kunde de nätt och jämt försörja sig som musiker. Deras mörka och särpräglade musik passade inte riktigt in i en samtid där psykedelisk pop och rock dominerade. Vill du lyssna på Velvet Underground, eller något annat bra band? Då behöver du bra hörlurar. Köp hörlurar hos teknikdelar.se, de har även reservdelar och annan kringutrustning till mobiltelefoner.

Ej kommersiellt framgångsrika

Velvet Undergrounds första album, med det klassiska skivomslaget med bananen, såldes bara i några få tusen ex när det släpptes. Det klassiska talesättet om debuten lyder dock att alla som köpte albumet startade band. Nu var det förstås inte riktigt så, men det står ändå klart att albumets betydelse var långt mycket större än vad försäljningssiffrorna avslöjade. Bara något år efter att bandet upplöstes 1970 talade bland annat David Bowie gärna vitt och brett om hur betydelsefulla Velvet Underground var för honom. I princip varje indie- eller alternativt band som följde efter Velvet Underground har påverkats av dem i åtminstone någon utsträckning.

Varför är de så viktiga?

Varför blev Velvet Underground så betydelsefulla? Det finns flera skäl till det. Dels utforskade de ämnen i sin musik som inga andra band gjorde vid den tiden. De sjöng om sexualitet, drogmissbruk, alternativa livsstilar och en massa andra grejer. Dessutom var de ett band som sett till image var väldigt annorlunda jämfört med många andra samtida band. De hade till exempel en kvinna som trummis, Maureen Tucker, vilket självklart inte är något konstigt idag men som i princip var unikt på den tiden.

Om du inte lyssnat på Velvet Underground gör du förmodligen rätt i att börja med deras första album. Själv skulle jag dock vilja lyfta fram fjärde albumet Loaded, som blev bandets sista. Det är det mest polerade av bandets album och därmed också det som är mest lättlyssnat, och kanske också det som låter modernast.

businesso-dark