Att musik påverkar både humör och välbefinnande är välkänt. De flesta människor har nog upplevt hur musiken kan få ett dåligt humör att lätta. Man kan då fråga sig varför, eller vad det är som händer i kroppen som ger så stor effekt. Alla människor har en produktion av kortisol i kroppen. Kortisol är ett stresshormon, som precis som det låter, ökar stressen i kroppen. Stress i sin tur påverkar också självklart humöret. Det finns studier som visar detta.
Man har med andra ord genomfört olika studier inom musik och påverkan, för att få reda på vad som händer när man lyssnar på musik. Om man till exempel lyssnar på musik när man arbetar så blir man mindre påverkad av stressen. Man har också kommit fram till att människor som lyssnar mycket på musik har ett större välbefinnande än de som inte gör det.
Finns det tillfällen där musik inte passar? Både ja och nej blir svaret på det. Det finns självklart tillfällen där det måste råda största möjliga tystnad, exempelvis på bibliotek, vid hörseltest hos läkare och dylikt. Annars används musik i stort sett överallt och till alla möjliga sinnesstämningar. Vid begravningar spelas musik, men självklart passar sig inte vilken stil som helst här. Ofta är det lugnare musik med en dovare ton. En stil som passar vid sorg helt enkelt.
Vid bröllop används också musik, men då i en lättare anda och mer glädjefylld. Det skulle bli en väldigt märklig stämning om man bytte musik mellan dessa två tillställningar.
Vissa sjukdomstillstånd kan sänka sinnesstämningen väldigt mycket, och i vissa fall kan det leda till depressioner. Det är bevisat att musiken kan lindra även här. Musiken i sig kan fungera som en ventil för olika känslor. Om man är arg så kanske riktigt tung heavy metal kan hjälpa till med att släppa ut en del av frustrationerna.
Vid sorg kan känslorna vara nästan övermäktiga. Det är viktigt att tillåta sig att sörja då, och inte stänga in dessa känslor. Man kan spela musik med riktigt sorgliga tongångar och tillåta sig själv att gråta tillsammans med musiken. Det är nästintill garanterat att man kommer att må bättre efteråt.
Även glädje kan bli en nästan övermäktig känsla. Den största skillnaden här är att man har lättare att sätta igång musik när man är glad. Glädje kan kännas så bubblande stark så att det känns som att man ska spricka. Om man här spelar en riktigt glad och dansvänlig musik kan man även frigöra dessa känslor. Om man dansar loss till musiken och låter sig riktigt bäras med av tongångarna så kommer man att må ännu bättre.
Slutsats: Musik är en av de bästa medicinerna som finns för själen. Lyssna mer och lätta på både tristess, frustration, glädje och sorg.