Lära sig spela ett instrument

Rebecka      -

Lära sig spela ett instrument

 

Musik påverkar människans psyke på många olika sätt. Detta är något som musiker är mycket medvetna om, och många gånger använder de sitt eget musicerande som en kanal för sina egna känslor. Nu är det ju så att alla människor inte har kunskapen till att spela något instrument, men man bör också komma ihåg att det är aldrig för sent för att lära sig.

Som barn får man oftast erbjudande via skolan att få lära sig att spela något instrument. Förr hade skolan som en regel att man var tvungen att spela blockflöjt innan man gick vidare till det önskade instrumentet. Som tur är har den regeln mer och mer suddats ut. Det hade både för- och nackdelar. En fördel var att man fick komma i kontakt med själva spelandet och lära sig att själv framföra musik. Nackdelen var att många som egentligen ville lära sig spela något, undvek att börja enbart för att de absolut inte ville spela flöjt. Om man går ännu längre tillbaka till runt 60-talet så var det många som nekades lektioner inom instrument om de inte kunde sjunga tillräckligt bra. Så, som sagt har utvecklingen inom kurser för olika instrument fått en mycket positiv vändning.

Skolorna erbjuder ofta musiklektioner till barn inom olika instrument via en kommunal musikskola. Det innebär att alla som vill lära sig som barn, har en chans att få börja i en relativt ung ålder.

Om man är vuxen och vill lära sig så finns det flera vägar att gå. Ofta erbjuds kvällskurser via ABF och dylika studieförbund. Dock kan det vara så att det är svårt att komma iväg för många vuxna, och då finns det lösningar med kurser via nätet. Om man söker efter kurser för att spela instrument så kan man hitta olika kurser med flera instrument att välja på. Här finns valmöjligheten att antingen leta upp en kursplats i närområdet för att åka dit för lektionerna. Annars kan man välja att studera på distans. Distansstudier innebär att lektionerna kommer till en via nätet, i vissa fall finns det även möjlighet till telefonkontakt och dylikt. En kurs på distans ger även en vägledare för eleven så att man har någon att vända sig till om problem uppstår.

Självklart kan man med hjälp av nätet även hitta kurser som är helt gratis. Man kan hitta hur många lektioner som helst på youtube, även här med varierande instrument.

businesso-dark