Yrke: ljudtekniker

Rebecka      -

Yrke: ljudtekniker

Har man ett brinnande intresse för ljud kan ett arbete som ljudtekniker passa. När man arbetar som ljudtekniker finns det många arbetsplatser man kan vara på. För att nämna några få kan man exempelvis vara en ljudtekniker på en teater, på en radiokanal, installation av ljudanläggningar, hantera ljud på webbplatser eller under inspelningar. Användningsområdena för en ljudtekniker är många och där det finns eller förekommer ljud behöver man en person som kontrollerar att det är rätt ljudmelodi som spels samt att den är i rätt ton. Man vill inte att besökarna skall gå därifrån med tinnitus eller att de inte skall ha hört något av det som spelades upp. Det kommer alltid finnas behov av ljudtekniker vilket är en säkerhet i sig.

Arbetsuppgifter för en ljudtekniker

Arbetsuppgifter som en ljudtekniker kan ha är att kontrollera ljudet när filmer, musik och dataspel skapas. När man kollar på bio är det också en ljudtekniker som kontrollerar att ljudet är synkat med filmrullen. Kort och gott alla uppdrag är viktiga oavsett om man jobbar i en biosalong eller om man kontrollerar ljudet på radio- och tv-sändningar. För att kunna jobba som ljudtekniker behöver man ha en stor passion för ljud och framförallt teknik. Skulle något vara fel på ljudanläggningen är det en själv som måste lösa det. Jobbar man med radioprogram är det bra att ha koll på vilka intervjuprogram det är som används. Då kan man lättare kontrollera de olika mikrofonerna och se till att allt fungerar som det skall. Framförallt är det viktigt för en ljudtekniker att veta var gränsen går när det är för hög musik. Då blir upplevelsen obehaglig för samtliga inblandade och i värsta fall leda till bestående skador.

Utbildningar inom ljudteknik

Känner man att man skulle vilja ha ett jobb som ljudtekniker finns det utbildningar man kan gå. Skall man börja gymnasiet skall man främst rikta in sig på det estetiska programmet med inriktning musik. När man gjort det kan man välja en mer specifik inriktning i form av estetik och media för att sedan välja “ljuddesigner” som profil. Har man redan gått klart gymnasiet är det inte kört utan då kan man välja eftergymnasiaIa utbildningar som finns på folkhögskolor och yrkeshögskolor. När det väl är dags för att söka jobb är ett tips att kika in på Netjobs där man kan hitta platsannonser. Här kan man exempelvis filtrera sin sökning och få fram de företag som söker efter personer med kunskap inom ljudteknik och liknande. Ett tips är att lämna rutan för plats tom ifall man är flexibel med arbetsplats.

businesso-dark