En riktigt bra förfest kan vara höjdpunkten på hela kvällen. Det man minns och pratar varmast om i efterhand, och den man ser mest fram emot innan kvällen har startat. Tyvärr kan en oplanerad förfest istället bli en riktig flopp och förstöra stämningen inför kvällens nästa fest.
I den här artikeln har vi sammanställt en enkel lista för en garanterat rolig förfest som sent kommer att glömmas. Följ den steg för steg och ge dina gäster en riktig kanonkväll!
1. Musiken
Det viktigaste på hela förfesten är förstås musiken. Alla seriösa festfixare ser till att ha en rejäl Spotify-lista förberedd där det finns något som kan passa alla. Här finns det tre sätt att göra det på. Antingen väljer du en färdig Spotify-lista och låter den gå hela kvällen. Du kan också lägga ner lite extra tid och välja ut alla låtar helt själv i en skön mix som passar alla deltagare. Sista alternativet är att i förväg be alla gästerna att bidra med ett par låtar. Fördelen med det är att alla får höra minst en låt de själva älskar, men nackdelen är att det kan bli väldigt spretigt bland genrerna.
2. Maten
På förfest är enkel mat och snacks att föredra. Se till att ingen går hungrig men du kan med fördel undvika en stor middagsbjudning. Det viktigaste är att alla gäster är förberedda på vilken mängd mat eller snacks det kommer finnas att tillgå på festen.
3. Dekorationerna
För att komma i rätt feststämning krävs självklart rätt festdekorationer! Dekorera ditt hem eller festlokalen med festliga ballonger, vimplar och girlanger. Ett roligt tema som inte är alltför svårt är också ett bra sätt att liva upp på. Exempel på teman är färger, länder eller att bara använda sig av saker som börjar på en viss bokstav. Alla dessa teman är dessutom perfekta för en enklare maskeradfest.
4. Lekarna
Förfesten ska ge god chans till att mingla runt och bygga upp stämningen inför kvällen, därför passar det mest med ett ganska löst schema och endast ett par lekar inplanerade. De bästa lekarna är en som är fria i deltagande och där man fortfarande får en chans att prata med varandra.
Några exempel på bra förfestlekar är quiz (skapa ett eget eller hitta ett färdigt på internet), beerpong, klassikerna “jag har aldrig” och “pekleken”.
5. Planeringen
Planera längden på förfesten i god tid och vad sällskapet ska göra efteråt. Få saker kan döda stämningen så mycket som när det blir tjafs om vart alla ska gå vidare när förfesten är slut. Bestäm er därför i förväg ifall hela sällskapet ska gå vidare till samma ställe eller om ni ska dela på er senare. Att sätta en tydlig start och sluttid är också en bra idé.
Lycka till och ha en trevlig festkväll!